מגוון אפשרויות הלימודים המוצעות כיום על ידי האוניברסיטאות והמכללות הינו עצום וזה רק הופך את קבלת ההחלטה באיזה כיוון לבחור למורכבת יותר. הבחירה הזו, באה לאחר שבמהלך הלימוד בבית הספר אנחנו לא עוברים תהליך של מיקוד והכוונה לפיתוח של הכישורים הבולטים שלנו, אלא, נהפוך הוא, אנו מקבלים השכלה רחבה שכוללת נושאים מתחומי המדע, מדעי החברה, מקצועות הומאניים. עד שאנחנו מסיימים את לימודינו בבית הספר, אנחנו כבר לא זוכרים במה אנחנו מוכשרים ובאיזה מקצוע אנחנו רוצים לעסוק.
למען הסר ספק, כאשר אנחנו בוחרים את התחום בו אנו רוצים לעסוק, הבחירה שלנו צריכה להתייחס לשני נושאים:
1. מהם התחומים שבהם אנחנו מוכשרים. תחום שאנחנו מוכשרים בו - הסיכויים שלנו להצליח בו ולהיות מרוצים יותר גבוהים.
2. מהן ההזדמנויות שקיימות ליישום התחומים בהם אנחנו מוכשרים.
זה יכול להיות מאד מתסכל לסיים את הלימודים ולגלות שאנחנו לא מצליחים להתפרנס ממה שלמדנו.
ובנוסף, זה יכול להחזיר אותנו לנקודת ההתחלה - בחירת תחום עיסוק או לימוד שממנו נוכל להתפרנס.
מחשבות רבות מעסיקות אדם שמתלבט בקשר לעתידו המקצועי. מה אפשר לעשות אם מספר תחומים מעניינים אותי? מה אם את הכישורים שיש לי אפשר ליישם במגוון רחב של מקצועות - במה לבחור??? איך אני יכול לדעת אם תהיה עבודה במקצוע שאני לומד כשאסיים את הלימודים? איך אני יכול לדעת שאצליח במקצוע שאני בוחר? מה לעשות עם לחצים שמופעלים עלי ללמוד מקצוע מסוים? רופא? עורך דין?
המחשבות, בעיקר במצבים בהם לא מצליחים להתקדם בכיוון של החלטה מעשית, מלוות ברגשות לא נעימים: תחושת בלבול, חוסר ערך, תחושת פספוס או בזבוז, חרדות ולעיתים אף דיכאון.
כל מערכות השיקולים הנ"ל ורבות אחרות יוצרות מצב שמקשה על קבלת החלטה איכותית.
כמו בכל תחום בחיינו, כאשר אנו מגיעים למצב בו אנו לא יודעים כיצד להתקדם בעצמנו, מומלץ לפנות למומחה. מומחים בתחום התעסוקה הינם אנשים מתחומי מדעי החברה הפועלים שנים רבות בעולם העבודה. מומחים אלו יכולים להציע טווח של אפשרויות סיוע, החל מאבחון בעזרת מבחנים שונים, דרך מגוון שיטות שפותחו במהלך השנים כדי לסייע למתלבטים. בשנים האחרונות התפתח נושא האימון לתעסוקה שנותן מענה מקצועי ורחב שמתייחס גם לכישורים של הפונה ובנוסף, לערכים ולמאפיינים שלו שגם הם קובעים מאד משמעותיים באפשרות העתידית שלו להצליח. כאשר פונים למאמן שיעזור בהתקדמות או בהתמקדות בהחלטה לגבי כיוון מקצועי, ניתן לצפות לתהליך מעצים, שעוזר לאדם לסדר את המידע שלו לגבי עצמו ולגבי עולם העבודה, כך שהדרך נעשית יותר ברורה.
בתהליך אימון מקצועי המתאמן עובר תהליך של הגדרה עצמית (מבפנים החוצה ומבחוץ פנימה) בהקשר התעסוקתי שנוגע בערכיו האישיים, בכישוריו, ובשאיפותיו.במהלך האימון יש התייחסות לטווחי זמן שונים מן ההווה, דרך העתיד הקרוב ועד העתיד הרחוק יותר במטרה ליצור חזון אישי וחיבור שיתמוך בצמיחה אישית ממקום של אופטימיות ותחושת יכולת. מוגדרים חסמים אישיים שקיימים באדם ושעלולים להפריע ליישום ההחלטה התעסוקתית שתתקבל בסוף התהליך. לחסמים אלה כדאי להיות מודעים כדי ולפעול להסרתם.
אנשים רבים שנמצאים בשלב התלבטות כלשהו במהלך הקריירה מנסים לפתור את הבעיה בעצמם. היתרון בכך הוא שזה יתרום לתחושת הערך העצמי שלהם - הנה פתרתי את הבעיה בעצמי. יש להדגיש שבכל תהליך של בחירת מקצוע ההחלטה בסופו של דבר היא של האדם המתלבט. פניה לאיש מקצוע שילווה אותך בתהליך הבחירה תספק מידע ופרספקטיבות כמו גם תהליך החלטה מסודר, שיכולים להוביל אותך להחלטה איכותית ונכונה יותר.
אימון להכוונה מקצועית מסייע להתקדמות ממקום של בלבול וערפול למקום של בהירות ומיקוד.
משם קל יותר להתחיל את הקריירה.
דינה קידר, יועצת ארגונית ומגשרת, מאמנת אישית. יועצת במגוון נושאים בעולם העבודה: בחירת תחום עיסוק, הקמת עסק, צמיחה ושיפור של עסקים קיימים, ייעוץ ואימון להגעה ליעדים אישיים ועסקיים, ליצירת בהירות, לפתרון בעיות, לקבלת החלטות. ייעוץ גם במסגרת תכנית הייעוץ העסקי של משרד הכלכלה. 0544-984436 http://keidar.net/